Skattekort til Palnatoke Ekspedition sommeren 2024 | Det Sydfynske Øhav | VisitFaaborg

Ekspedition Palnatoke

Foto: Foreningen Storm

Galeasen Palnatoke er på togt i Det Sydfynske Øhav juli 2024, hvor de jagter det grønne guld, og du kan deltage i ekspeditionen - du skal bare møde op ved ekspeditionsteltet.

... Bjørnø 6. juli - Avernakø 9. juli - Lyø 12. juli 2024 ...

Det sydfynske øhav og de smukke sydfynske småøer rummer en unik og inspirerende natur – både til lands, til vands og i luften, hvilket velsagtens også er årsagen til, at GEOPARK Det Sydfynske Øhav netop er blevet udnævnt til UNESCO Global Geopark – et geografisk område, hvor landskabets unikke udformning har en afgørende betydning for livet, ikke mindst natur-, insekt- og dyrelivet.

Det sydfynske øhav er et område, der virkelig indbyder til, at man drager ud i det og oplever den magiske stemning på egen hånd og får følelsen af det særlige sydfynske område ind under huden. Netop dette er baggrunden for, at foreningen STORM gennemfører en spændende og ambitiøs skibs- og naturekspedition i området i juli 2024:

”EKSPEDITION PALNATOKE – på naturskattejagt i det sydfynske øhav”.

På EKSPEDITION PALNATOKE drager skib med besætning ud i Det Sydfynske Øhav på jagt efter naturens uvurderlige skatte.

Ekspeditionen går over ni dage til Bjørnø (6. juli), Avernakø (9. juli) og Lyø (12. juli) hvor vi møder vores lokale ekspeditionsdeltagere på øerne, som vil være børn, unge og deres forældre – lokale såvel som turister. Ekspeditionen foregår ombord på et smukt gammelt træskib, ligesom det også var tilfældet på de store historiske ekspeditioner til polarområderne og Galathea-ekspeditionerne.

Den rundgattede galease ”Palnatoke” fra 1894 med hjemhavn i Faaborg, hvorfra ekspeditionen udgår, sætter sejl og danner smuk og iøjnefaldende ramme, når ekspeditionen anløber hver ø.

Værter ved grøn skattejagt med galeasen Palnatoke | Det Sydfynske Øhav | VisitFaaborg

På tur med Emil og Peter!

Foto: Foreningen Storm

På hver ø går ekspeditionsledelsen fra borde og udfører sammen med lokale og turister på øerne en stor, fælles ’skattejagt’ på øens rige dyre- og planteliv og naturhistoriske genstande; fx insekter, krybdyr, fugle, frøer. fjer, ådsler, fossiler, ekskrementer, knogler, planter mv. Insekt-, plante- og dyrelivet kortlægges, drøftes og registreres.

Interessante zoologiske genstande indsamles, beskrives og gemmes i vores medbragte ’skattekister’, som hjemtages ved ekspeditionens afslutning og formidles på en naturudstilling hos de medvirkende samarbejdspartnere/foreninger.

Udstillingen kan desuden suppleres med foredrag/talks af ekspeditionslederne med fremvisning af billeder/video mv.

Foruden den klassiske indsamling skal de deltagende børn, unge og voksne også på jagt efter øernes ’Big Five’ med deres mobilkameraer. Som en del af ekspeditionen bedes deltagerne nemlig tage billeder af de dyr og planter, som de møder på hver ø, og alle fund indrapporteres på den landsdækkende naturfællesskabsside ARTER.DK.

Ud over selve artsregistreringen indeholder ekspeditionen også en foto-konkurrence, hvor de flotteste billeder af øernes ’Big Five’ udløser en præmie og den store ære at få sit billede udstillet på fornem plads på den store naturudstilling ved hjemkomsten. Formålet med udstillingen er at inspirere andre til at drage på skattejagt i det sydfynske øhavs natur ved at vise og beskrive alt det guld og sjove naturoplevelser, som området gemmer på.

... "på naturskattejagt i øhavet" ...

Emil Sanderhoff og Peter Skovgaard-Hansen synger | VisitFaaborg

Fra 6. til 14. juli

Foto: Foreningen Storm

Ekspeditionen finder sted fra d. 6/7 til 14/7 2024 og ledes af den landskendte naturvejleder Emil Sanderhoff, som mange kender fra sine jævnlige optrædener på tv – bl.a. i TV 2’s GO’Morgen Danmark. Emil Sanderhoff (35) er født og opvokset ved det sydfynske øhav og kender området som sin egen bukselomme.

Hans ekspeditionspartner er journalist og tv-producent Peter Stovgaard-Hansen (42), der bl.a. har været med til at udvikle og formgive tv-serien ”GIV OS NATUREN TILBAGE”, som behandler nogle af vor tids mest aktuelle og vigtige naturproblematikker i bedste sendetid på DR1 og DRTV.

Ekspedition Palnatoke støttes af...

Ansøger er Foreningen STORM i Haastrup, der også stiller med en frivillig besætning på ca. 10 mand til ekspedition.

Foreningen STORM samarbejder med frivillige og foreninger på Bjørnø, Lyø og Avernakø om de enkelte ø-besøg, og der er således etableret samarbejdsrelationer til potentielle samarbejdsforeninger på de tre øer.

”Ekspedition Palnatoke” støttes af Nordea Fonden, Friluftsrådet, Halbergs Familiefond og Faaborg-Midtfyn Kommune.

De tre øhavsperler - og den private...

bjørnø hytte

Bjørnø

Bilfri hygge...

solopgang avernakø

Avernakø

Øen til cykelferie...

Lyø by

Lyø

Og byen med de fem gadekær...

Svelmø på traktorlad

Svelmø

Svelmø via ebbevej...